26/07/2017

Virksomhederne kommer til at mangle arbejdskraft i de kommende år

Virksomhederne kommer til at mangle arbejdskraft i de kommende år

Manglen på arbejdskraft har spøgt længe. Siden 2010 er ledigheden i Nordjylland faldet stort set uafbrudt, og falder stadig.

Der er skabt 5.500 nye job i Aalborg kommune indenfor de seneste 2 år, og ifølge tal fra Danmarks Statistik nåede antallet af jobs op på 106.768 i fjerde kvartal 2016. Den højeste beskæftigelse i Aalborg nogensinde.

Fra december 2015 til december 2016 blev der 673 færre ledige, og samtidig kom der omkring 2000 flere i job. Netop derfor, er det vigtigt at holde et vågent øje med arbejdsmarkedets behov for arbejdskraft, herunder arbejdsstyrkens kvalifikationer.

Derfor er det selvfølgelig rart at se, at det nu går den rigtige vej med ungdomsuddannelserne i Aalborg Kommune. Det kan ses af den netop udarbejdede statistik, som kommunens beskæftigelsesudvalg netop har fået fremlagt. Her viser de nye tal, at der i tredje kvartal af 2016, er der 65,8 % af de unge mellem 15 og 24 der havde afsluttet en ungdomsuddannelse, ligesom der var 23,5 % der var i gang med en uddannelse. Og det er en stigning på 1,2 procentpoint i forhold til samme kvartal forrige år.

Men uagtet at det går godt for byens erhvervsliv, så er der optræk til lidt skyer foroven. Flere virksomheder fortæller, at de kan have svært ved at rekruttere medarbejdere med de efterspurgte kompetencer indenfor håndværksfagene, som det ser ud lige nu, og de frygter for, at det også vil gælde i årene fremover.

Og netop derfor skal vi satse rigtig meget på ungdomsuddannelserne. Vi skal have fat i skoleeleverne på et tidligere tidspunkt, end vi normalt gør det. Og her er det, at vi skal have gang i samarbejdet med virksomhederne, folkeskolerne og uddannelsesinstitutionerne.

NV9220 har, i samarbejde med Center for Samskabelse, Aalborg kommune og Herningvejen skole igangsat en dialog, der meget gerne skal ende ud i afholdelse af Erhvervsuge 2018 til februar, hvor alle 3 folkeskoler i området deltager. Derfor vil vi i løbet af efteråret invitere medlemsvirksomhederne, uddannelsesinstitutioner og folkeskolerne til en informationsaften, hvor vi vil fortælle meget mere om, hvad Erhvervsugen 2018 kommer til at handle om samt hvilke muligheder virksomhederne har for at rekruttere de lærlinge, de mener at få brug for på sigt.

Med venlig hilsen

Formand for ErhvervsNetværk 9220, Morten Christensen

RELATEREDE NYHEDER

Modtag vores nyhedsbrev

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram