0303/1212-1818

MILJØ++: VÆR MED TIL AT GØRE 9220 VERDENS GRØNNESTE ERHVERVSBY

MILJØ++: VÆR MED TIL AT GØRE 9220 VERDENS GRØNNESTE ERHVERVSBY

Aalborg Universitet og ErhvervsNetværk 9220 har ambitioner om at skabe bæredygtige symbioser, der reducerer affald med 250 tons og energiforbruget med 1300 MWh – foreløbig har 25 medlemmer meldt sig til projektet.

25 virksomheder i ErhvervsNetværk 9220 er gennem de seneste måneder blevet en del af projektet Miljø++, som Aalborg Universitet og ErhvervsNetværk 9220 samarbejder om.

Men der er plads til endnu flere – og det koster ikke en krone for virksomhederne. Til gengæld er der rige muligheder for at få kortlagt potentialer for nye vækstområder og samarbejde med andre virksomheder i ErhvervsNetværk 9220.

Det var status, da projektledelsen ved Ivar Lyhne fra Aalborg Universitet præsenterede Miljø++ for medlemmer af ErhvervsNetværk 9220 ved juleafslutningen i Utzon Center i forrige uge.

”BÆREDYGTIGE SYMBIOSER” SKAL GIVE MENING – FOR VIRKSOMHEDERNE

Foreløbig handler projektet om at definere potentialer i virksomhederne. Potentialet er, hvad Ivar Lyhne og Miljø++ beskriver som ”bæredygtige symbioser”.

-Vi går efter at skabe bæredygtige symbioser mellem jer. Potentialet er rigtig stort – det har vi allerede konstateret. Men det er vigtigt for mig at understrege hele vejen igennem, at det vi går efter, er projekter, der giver mening. Mening for jer og for det fælles arbejde for en mere bæredygtig bydel.

-Vi går efter den fællesmængde, der opstår mellem økonomiske forbedringer og miljømæssige forbedringer, når vi skaber et samarbejde.

Konkrete eksempler på potentiale, som Miljø++ blandt andet fokuserer på:

 • Plast
 • Store potentialer, men også udfordringer i logistik
 • Energi
 • Fjernvarme, overskudsvarme, fjernkøling
 • Træ
 • Kan vi få mere værdi ud af træaffald?
 • Hvidevarer
 • Kan vi i højere grad genbruge dem?

MASSER AF VIRKSOMHEDER HAR PLAST, SOM KAN INDGÅ I SYMBIOSER

Plast er et af de interessante potentialer – som også miljøministeren peger på og EU’s plast-strategier viser.

AAU har allerede konstateret, at der i 9220 er en række virksomheder, der har interessante plastfraktioner, der i dag brændes.

-Potentialet er der helt sikkert, siger Ivar Lyhne.

-Det spørgsmål, vi som forskere stiller os selv og overvejer med virksomhederne er: Kan vi få mere værdi ud af dem – og dermed forretningsudvikling i 9220?

Projektet arbejder derfra i fire trin:

 1. Afsøgning af muligheder for at samle rene og rette mængder
 2. Afsøgning af muligheder for afsætning af produkter
 3. Dokumentation af miljøeffekt (hvilken forskel gør det?)
 4. Udvikling af forretningsmodeller for alle involverede

ErhvervsNetværk 9220-formand:

DET ENESTE, MILJØ++ KAN KOSTE ER TID – MEN POTENTIALET ER STORT

Det eneste, det koster for virksomheder, der bliver en del af Miljø++, er tid. Pengene kan komme, hvis der bliver udviklet nye symbioser, viden og produkter, der kan sælges…

Det understreger Mette Schmidt, konstitueret formand for ErhversNetværk 9220.

-For os som netværk er det oplagt at pege på Miljø++. Først og fremmest fordi ambitionen i projektet er, at man definerer potentialer for både økonomiske og miljømæssige forbedringer – og gør det blandt de virksomheder, der eksisterer i postdistrikt 9220.

-Jeg er ansat på Aalborg Havn, og vi har involveret os i Miljø++. Tid er penge, som man siger – men det gælder også den anden vej rundt. Vi tror på, at vi kan realisere et stort potentiale økonomisk, når vi får udviklet bæredygtige symbioser i hele 9220.

-Jeg kan kun opfordre andre til at overveje det samme. Skænk det en tanke – og kontakt projektet Miljø++, hvis du er sulten på at skabe vækst og symbioser, der gør en forskel for din virksomhed og for verden, opfordrer Mette Schmidt.

FAKTABOKS:

 • MILJØ ++ FORMÅL: ”..Udarbejde grønne forretningsmodeller til 25 SMV’ere, der indgår i samarbejder indenfor industriel symbiose….. for at øge energi- og ressourceeffektivitet samt støtte lokal og regional vækst i Nordjylland”
 • Indhold:
 • Kortlægning af ressourcer og potentialer i 9220
 • Bredt fokus på industrielle symbioser: affald, energi, materiel, mv.
 • Mål: Reducere affald med 250 tons og energiforbrug med 1300 MWh

 SE VIDEO OM MILJØ++ HER….

https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=YEK0Drl7pyI

 

LÆS MERE OM MILJØ++ HER

www.miljoplusplus.com

RELATEREDE NYHEDER

Modtag vores nyhedsbrev

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram